Volleybalvereniging Primavo is officieel opgericht op 1 september 1975. Een jaar voor de oprichting werd gestart door een kleine groep enthousiaste volleyballers in de "M.S.O." (Multi Sport Organisatie). Deze organisatie bestond uit verschillende sportclubs. Primavo heeft zich daarvan afgescheiden en is momenteel een zelfstandige vereniging met bijna 160 leden. De naam Primavo staat voor : PRIma MAtens VOlleybal. De Maten is een wijk van Apeldoorn. De leden van de vereniging komen echter al lang niet meer exclusief uit de Maten, maar wonen verspreid over heel Apeldoorn (en zelfs daarbuiten). De oorsprong van Primavo is echter nog steeds in het logo terug te vinden.

Hierboven zie je het logo dat Primavo jarenlang gebruikt heeft. Het symboliseert de 5 buurten van de Maten, gegroepeerd om het Matenpark, dat in het logo is vervangen door een volleybal. Het feit dat de leden van Primavo tegenwoordig niet alleen maar uit de Maten komen, maar ook erbuiten wordt gesymboliseert door de volleybal die nu de Maten uit komt vliegen. Zoals je hieronder kan zien in het nieuwe logo.

Primavo heeft zichzelf tot doel gesteld de volleybalsport bij zowel jong als oud, competitie-spelend als recreatief te bevorderen. Dit uit zich in de opbouw van de groepen. Recreanten en competitie.

Op 1 juni 1998 is Primavo een fusie aangegaan met FIC '71,  eveneens uit Apeldoorn.

Naast deze reguliere vorm van (zaal-)volleybal, besteedt de vereniging ook aandacht aan andere vormen van volleybal. Een goed voorbeeld daarvan is het jaarlijks terugkerend Primavo Beachvolleybal Toernooi op recreatiegebied Bussloo. Dit toernooi is in de 25 jaar dat het nu gehouden wordt, uitgegroeid tot een regionale volleybalhappening waaraan jaarlijks ca. 120 teams meedoen. In 2017 is Primavo als organisator van dit toernooi gestopt. Ook voordat het beachvolleybaltoernooi voor het eerst georganiseerd werd, had Primavo al lokale faam opgebouwd met haar Matenparktoernooi en het Primavo Nachttoernooi.